Ani

1928_01_22 Ο Νικόδημος

1 мнение в тази тема

Ο Νικόδημος

 

" Ήτο δε άνθρωπος ης εκ των Φαρισαίων, Νικόδημος ονομαζόμενος, άρχων των Ιουδαίων. Ούτος ήλθε προς τον Ιησούν δια νυκτός." (Κατά Ιωάννην, 3:1)

 

Η σύγχρονη επιστήμη, ειδικά η σύγχρονη φιλοσοφία, εξετάζει τις συνθήκες στις οποίες κάποιες σκέψεις μπορούν να αναπτύσσονται, δηλαδή να διασαφηνίζονται. Συνεπώς, για την διευκρίνιση ορισμένων σκέψεων, για τους διαφορετικούς ανθρώπους απαιτούνται διαφορετικές συνθήκες, επειδή όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια διανοητική και πνευματική ανάπτυξη. Στον αναφερόμενο στίχο, για παράδειγμα, λέγεται, ότι ο Νικόδημος είχε πάει νύχτα στον Χριστό, γι' αυτό και δεν μπόρεσε να καταλάβει αυτό, το οποίο του έλεγε Αυτός. Ο Νικόδημος αναρωτιέται μόνος του γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τα λόγια του Χριστού. Αν είχε πάει στον Χριστό την ημέρα, θα καταλάβαινε οπωσδήποτε τι του λέει ο Χριστός.

 

Πολλοί ρωτάνε: Τι είναι το καλό και τι είναι το κακό; Τι είναι το φως, και τι είναι το σκοτάδι; - Κάθε πράγμα, το οποίο δίνει συνθήκες για ανάπτυξη, είναι καλό. Κάθε πράγμα, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη στην ζωή, είναι κακό. Κάθε πράγμα, το οποίο φανερώνει το καλό, είναι φως. Κάθε πράγμα, το οποίο φανερώνει το κακό, είναι σκοτάδι. Συνεπώς, ο καθένας πρέπει να διαλέγει τέτοιες συνθήκες, στις οποίες να έχει καθαρές αντιλήψεις για την ζωή. Όλες οι δυστυχίες στην προηγουμένη, όπως και στην τωρινή ζωή των ανθρώπων οφείλονται στο γεγονός ότι θέλουν να ζούνε καλά, να αποκτούν αγαθά, χωρίς να ξέρουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εκπληρώσουν αυτές τις επιθυμίες τους. Οι έξυπνοι εγκόσμιοι άνθρωποι, σαν πιο πρακτικοί από τους θρησκευόμενους και τους πνευματικούς, λένε: Ο άνθρωπος πρέπει να βασανίζεται, να εργάζεται, να εφαρμόζει την θέληση του, για να πετύχει τις επιθυμίες του. Ρωτάω: Τι το ιδιαίτερο έχουν αποκτήσει οι εγκόσμιοι άνθρωποι με τις μεγάλες προσπάθειες και την μεγάλη εργασία τους; Ό,τι προσπάθειες κι αν κάνουν, στα τέλος θα βρεθούν στην κατάσταση εκείνων των Άγγλων βαρκάρηδων, οι οποίοι ολόκληρη νύχτα τραβούσανε με τα κουπιά τους, και το πρωί είδαν ότι δεν έχουν μετακινηθεί από την ακτή. Γιατί; Στην διάρκεια της ημέρας αυτοί οι νέοι Άγγλοι επισκέφθηκαν μία αιγυπτιακή πόλη, και κατ' αυτό το διάστημα είχαν δέσει την βάρκα τους στην ακτή, έτσι ώστε, όταν γυρίσουν, να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Όταν μπήκαν στην πόλη, ήπιαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά και άργησαν λίγο. Στην βιασύνη τους, ξέχασαν να λύσουν την βάρκα τους, μπήκαν μέσα και άρχισαν να τραβάνε κουπί εντατικά για να φτάσουν έγκαιρα στο πλοίο. Πόσο ξαφνιάστηκαν, όταν το πρωί είδαν ότι βρίσκονται πάλι στο ίδιο μέρος! Ποια είναι η αιτία για την καθυστέρηση τους; Το σκοτάδι. Αυτή την σκοτεινή νύχτα, δεν είχαν παρατηρήσει ότι η βάρκα τους ήταν δεμένη στην ακτή. Αν ταξιδεύανε την ημέρα με φως, θα βλέπανε ότι η βάρκα τους είναι δεμένη, θα την έλυναν και θα έφθαναν εγκαίρως στο πλοίο.

 

Και έτσι, όταν κάποιος λέει ότι στους σύγχρονους ανθρώπους χρειάζεται θέληση, ρωτάω: Αυτοί οι βαρκάρηδες δεν είχαν θέληση; Είχαν θέληση, αλλά η βάρκα τους ήταν δεμένη στην ακτή. Εκτός από αυτό, ταξίδευαν νύχτα, στο σκοτάδι, και δεν ήξεραν τις συνθήκες στις οποίες κινούνται. Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι λένε από την άλλη πλευρά: Ο Κύριος θα μας τα δώσει όλα, Αυτός θα διορθώσει τα πράγματα. - Είναι αλήθεια ότι συμφωνούμε με την πρώτη περίπτωση, ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν προσπάθειες, να εργάζονται, να εφαρμόσουν την θέληση τους. Συμφωνούμε και με την δεύτερη κατάσταση, ότι ο Κύριος θα τα δώσει όλα. Όμως, αν πάτε σε κάποια τράπεζα, όταν αυτή είναι κλειστή, τι θα πάρετε απ' αυτή; Ή, αν μπείτε σε κήπο με φρουτόδεντρα τον χειμώνα, όταν όλα τα φρούτα είναι μαζεμένα, τι θα βρείτε εκεί; Συνεπώς, ο άνθρωπος πρέπει να έχει υπόψη του τον καιρό κατά τον οποίο θα επιχειρήσει κάποια δουλειά. Όταν ο θρησκευόμενος ή ο εγκόσμιος άνθρωπος δεν πράττει σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, αυτό δείχνει, ότι είναι ανόητος άνθρωπος, έχει μεγάλη γνώμη για τον εαυτό του και λέει: Θα φτιάξουν τα πράγματα! Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, ο Κύριος είναι καλός! Ναι, τα πράγματα διορθώνονται, αλλά πώς; Φτιάχνεις ένα σπίτι, χωρίς να προβλέψεις μέχρι πού θα φτάσουν τα μέσα σου• μπερδεύεις τους λογαριασμούς σου και βρίσκεσαι αναγκασμένος να το πουλήσεις. Μετά απ' αυτό λες: Διορθώθηκε η δουλειά! - Η δουλειά διορθώθηκε, αλλά αφού οι άνθρωποι πήραν το σπίτι σου. Ανεβαίνεις σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο χαλάει στην μέση του δρόμου• μένεις στην μέση του δρόμου και λες: Διορθώθηκε η δουλειά! Όμως, υπάρχει και άλλος τρόπος για την διόρθωση των πραγμάτων. Έχεις να επιστρέψεις σε κάποιον ένα μεγάλο ποσό. Έρχεται σε σένα ο φίλος σου, ανοίγει το πουγκί του, πληρώνει το χρέος σου αντί για σένα - διορθώθηκε η δουλειά. Συνεπώς, τα πράγματα μπορούν να διορθωθούν με δύο τρόπους. Είσαι αδύνατος, πηγαίνεις στον γιατρό. Αυτός σου συστήνει να τρέφεσαι καλά. Εσύ τηρείς τις συμβουλές του γιατρού, αλλά παχαίνεις. Σε πιάνει κάποια αρρώστια, κρατάει τέσσερις -πέντε μήνες, μέχρι να αποβάλεις τα περισσεύματα, και μετά λες: Διορθώθηκε η δουλειά. Αυτή η αρρώστια έχει έρθει να σε μάθει πώς να τηρείς τους νόμους της φύσης. Μόλις δεν τηρήσεις τους νόμους της, αυτή έρχεται σαν φοροεισπράκτορας, παίρνει το μισό βάρος του σώματος σου και ελαφραίνεις, γίνεσαι σαν παιδί.

 

"Ήτο δε άνθρωπος τις εκ των Φαρισαίων, Νικόδημος ονομαζόμενος." Στην εποχή του, ο Νικόδημος ήταν ένας από τους μορφωμένους ανθρώπους, προϊστάμενος των Ιουδαίων και σήμερα να ήταν ζωντανός, πάλι θα ήταν μορφωμένος άνθρωπος, σαν τον Καντ, σαν τον Λάιμπνιτς, ή τουλάχιστον σαν κάποιον από τους σημερινούς επιστήμονες φυσιοδίφες. Αυτός γνώριζε τις φυσικές επιστήμες, ήξερε τον νόμο για την περιήγηση των ψυχών, αλλά ρώτησε τον Χριστό: "Μπορεί ο άνθρωπος να γεννηθεί ξανά;" Ο άνθρωπος γεννιέται και πεθαίνει μόνο μία φορά. Σε αυτό το διάστημα, μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Όταν κάποιος πεθάνει, οι άνθρωποι λένε: Όλα τελειώσανε με αυτό τον άνθρωπο! Να λέμε ότι με τον θάνατο του άνθρωπου τελειώνουν όλα, αυτό υπονοεί ότι, αφού έχει σπουδάσει, για παράδειγμα, δέκα χρόνια σε κάποιο σχολείο, αυτός τελειώνει τούτο το σχολείο. Είτε έμαθε άσχημα, είτε καλά, βγαίνει απ' αυτό το σχολείο. Η διαφορά είναι στο ότι, αν έμαθε καλά, παίρνει πτυχίο- αν έμαθε άσχημα, δεν παίρνει κανένα πτυχίο. Και οι δυο θα έχουν γνώσεις, αλλά οι γνώσεις τους θα διαφέρουν. Απ' αυτή την άποψη, η ζωή είναι σχολείο. Οι άνθρωποι μπορούν να τελειώσουν αυτό το σχολείο με δύο τρόπους: ο πρώτος τρόπος βασίζεται στην απόκτηση πτυχίου και διδακτορικού. Αυτός αφορά στους καλούς μαθητές. Ο δεύτερος τρόπος βασίζεται στην έξοδο από το σχολείο χωρίς πτυχίο και διδακτορικό. Αυτός ο τρόπος αφορά στους αδύνατους μαθητές. Όταν δεν μαθαίνουν, οι καθηγητές τους λένε: Αρκεί τόσο. Τώρα μπορείτε να βγείτε στον κόσμο, να μαθαίνετε εκεί. Συνεπώς, όποιος έχει έρθει στην γη να ζήσει, πρέπει να ξέρει τις συνθήκες αυτής της ζωής. Κάποιος λέει: Εγώ θέλω να ζήσω - τίποτε περισσότερο! - Αυτό είναι σωστό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό ερώτημα. Να ζεις, αυτό σημαίνει να μαθαίνεις. Ρωτάω τότε: είσαι βέβαιος ότι, αν σπουδάζεις φιλοσοφία, για παράδειγμα, όλες οι δουλειές σου θα πηγαίνουν καλά; Αν η φιλοσοφία μπερδέψει το μυαλό σου, αν δεν σου δώσει κίνητρο να πηγαίνεις μπροστά, μάθαινε τότε τις φυσικές επιστήμες. Αν οι φυσικές επιστήμες δεν φωτίσουν το μυαλό σου, να μελετάς τις νομικές επιστήμες και την διπλωματία. Αν και αυτές δεν μπορούν να σε βοηθήσουν στην λύση των ερωτημάτων στην ζωή, γίνε αγρότης. Αν δεν μπορείς να πετύχεις και σαν αγρότης, γίνε υπηρέτης. Αν και σε αυτή την κατάσταση δεν μάθεις τίποτε, μπες σε κάποιο νοσοκομείο, στους πιο σπουδαίους γιατρούς, και ζήτησε να σε θεραπεύουν. Γι' αυτό τον σκοπό, όμως, πρέπει να ετοιμάσεις τορβά γεμάτο με χρυσάφι. Έτσι θεραπεύουν οι γιατροί, οι οποίοι έχουν τελειώσει με πτυχίο και διδακτορικό. Μπορούν να σε θεραπεύουν και γιατροί χωρίς πτυχίο και διδακτορικό, αλλά το κεφάλι σου θα δει και θα πάθει.

 

"Ούτος ήλθε προς τον Ιησού δια νυκτός." Πολλοί από τους σύγχρονους ανθρώπους βρίσκονται στην κατάσταση του Νικόδημου: ψάχνουν την Αλήθεια την νύχτα, στο σκοτάδι. Μόλις βρεθούν σε μεγάλη δυσκολία, αρχίζουν να ψάχνουν το νόημα της ζωής. Να ψάχνετε το νόημα της ζωής, αυτή είναι η τελευταία φάση, το τελευταίο σκαλοπάτι. Πρώτα ο άνθρωπος πρέπει να σκέφτεται επάνω στο έδαφος της ζωής• μετά επάνω στην μορφή της ζωής• μετά επάνω στο περιεχόμενο της ζωής και στο τέλος επάνω στο νόημα της ζωής. Πριν να φτάσετε στο νόημα της ζωής, πρέπει να ξέρετε την μορφή και το περιεχόμενο της ζωής. Γιατί; Επειδή η ζωή χωρίς μορφή και περιεχόμενο δεν έχει κανένα νόημα. Το ίδιο πράγμα θα παρατηρήσετε και στο γράψιμο και στην ομιλία. Όταν κάποιος γράφει κάτι, πρέπει πρώτα να γνωρίζει τα στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιεί. Αυτά τα στοιχεία είναι τα γράμματα. Μετά απ' αυτό, πρέπει να ξέρει πώς να συγκρίνει αυτά τα γράμματα, να ξέρει πώς να τα τακτοποιήσει. Αυτό εξαρτάται από την αγάπη, η οποία υπάρχει ανάμεσα στα γράμματα. Αυτός δεν μπορεί να τα τοποθετήσει το ένα πίσω από το άλλο σαν στρατιώτες, α, β, γ δ,... - έτσι κάνουν και τα παιδιά. Με το α, β, γ, δεν γίνεται τίποτε. Αυτή δεν είναι επιστήμη. Όποιος γράφει, πρέπει να γνωρίζει οπωσδήποτε τους νόμους, με τους οποίους συνδυάζονται τα γράμματα. Ο βασικός νόμος, ο οποίος τα συνδυάζει, είναι ο νόμος της αγάπης. Σύμφωνα με αυτό τον νόμο, αυτά ενώνονται δύο-δύο, ανά ζεύγη. Συνεπώς, ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει ποια γράμματα ενώνονται μεταξύ τους και έτσι να τα τακτοποιεί. Τα σύμφωνα, ή τα μαλακά γράμματα, που ονομάζονται επίσης θηλυκά γράμματα, δείχνουν ότι η γυναίκα έχει κυριαρχούσα επίδραση στον γραπτό λόγο. Τα φωνήεντα από την άλλη, ονομάζονται αρσενικά. Ο καλύτερος συνδυασμός ανάμεσα στα γράμματα είναι όταν ενώνονται σύμφωνα με φωνήεντα. Αυτό δείχνει ότι έχουν ανάμεσα τους μεγαλύτερη αγάπη, απ' όσο όταν ενώνονται δύο σύμφωνα, ή δύο φωνήεντα. Όταν ανάμεσα σε δύο γράμματα υπάρχει αγάπη, αυτά αρχίζουν να γράφουν το ένα στο άλλο επιστολές, να συζητάνε, και αυτό δημιουργεί συνθήκες για το μεγάλωμα και την ανάπτυξη τους. Σαν αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι ο σχηματισμός των συλλαβών, των λέξεων, των προτάσεων και, στο τέλος, ολόκληρου του λόγου. Αρκεί μόνο δύο λέξεις να τακτοποιηθούν σωστά, σύμφωνα με έναν εσωτερικό νόμο, για να σχηματίσουν σκέψη. Πολλοί νομίζουν ότι, για να μιλάνε σωστά, πρέπει να μελετούν γραμματική. Και η γραμματική είναι απαραίτητη, αλλά υπάρχει και φυσική, απέριττη γραμματική. Αν ο άνθρωπος τηρεί τους νόμους αυτής της γραμματικής, οι σκέψεις του θα τακτοποιούνται σωστά και αρμονικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συναντήσετε πολλούς μορφωμένους ανθρώπους στον κόσμο, οι οποίοι δεν καθοδηγούνται από τους κανόνες των απλών γραμματικών, αλλά γράφουν και μιλάνε σωστά. Αυτοί τακτοποιούν τις σκέψεις τους σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες της φύσης, οι οποίοι είναι αμετάβλητοι. Τι παρατηρούμε στις γραμματικές των ανθρώπινων γλωσσών; Εκεί γίνονται αλλαγές συνέχεια. Στην βουλγάρικη γλώσσα, για παράδειγμα, συχνά αλλάζει η ορθογραφία: σήμερα μία λέξη γράφεται με ου, αύριο με ε.

 

Τώρα, δεν εξετάζουμε την μορφή των γραμμάτων, αλλά λέμε ότι τα γράμματα, δηλαδή οι φθόγγοι, παριστάνουν κρυφές δυνάμεις στην φύση. Έτσι ώστε, για μας δεν έχει σημασία μόνον η εξωτερική μορφή του γράμματος, για παράδειγμα, του γράμματος α, ή κάποιου άλλου γράμματος, αλλά έχουμε ακόμη υπόψη μας και την εσωτερική προσπάθεια, η οποία γίνεται, για να προφερθεί κάποιο γράμμα. Αυτή η εσωτερική προσπάθεια, από την άλλη, μιλάει για το περιεχόμενο του γράμματος, το οποίο θέλει να εκφραστεί προς τα έξω. Αυτή η προσπάθεια κρύβει μέσα της κάποιο ρεύμα δυνάμεων. Και, αν σε δεδομένη περίπτωση δεν μπορεί να προφέρει κάποιο φωνήεν ή σύμφωνο, ο άνθρωπος θα προκαλέσει στον εαυτό του κάποια δυστυχία. Και αν δεν ξέρει πώς να συνδυάζει τα γράμματα σε λέξεις και σε προτάσεις, πάλι θα προκαλέσει στον εαυτό του κάποια δυστυχία. Αν κάποιος άνθρωπος πάει στο τμήμα και εξομολογηθεί μπροστά στην εξουσία ότι έχει κλέψει κάποιο ποσό, θα τον επαινέσουνε γι' αυτή την εξομολόγηση του; Κατά την γνώμη μου, εξομολογούνται μόνον οι μεγαλοφυείς άνθρωποι, και όχι οι ανόητοι άνθρωποι. Κάποιος λέει ότι δεν του αρέσει να εξομολογείται. - Όταν έρθει καιρός για εξομολόγηση, και χωρίς να του αρέσει, θα εξομολογηθεί. Τότε θα τον αναγκάσουν με βία να εξομολογηθεί. Να εξομολογηθεί ο άνθρωπος, αυτό υπονοεί να συνειδητοποιήσει μέσα του ότι δεν έχει πράξει σύμφωνα με