Ani

1936_08_28 Το εκδηλωμένο και το ανεκδήλωτο

1 мнение в тази тема

Το εκδηλωμένο και το ανεκδήλωτο

 

(Ανάγνωση τον κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, κεφ. 12)

 

Ο Απόστολος Παύλος λέει: "Εάν μιλάω με ανθρώπινες ή με αγγελικές γλώσσες, και αγάπη δεν έχω, τίποτε δεν είμαι." Πολλά έχουν ειπωθεί και λέγονται για την αγάπη, παρ' όλ' αυτά οι άνθρωποι δεν την κατανοούν. Πιο σωστά, οι άνθρωποι κατανοούν μεν την αγάπη, αλλά με τον δικό τους τρόπο. Οι άνθρωποι μπαίνουν στην αγάπη και παίζουν τέτοιο ρόλο που δεν τους αρμόζει. Σε σχέση με την αγάπη, ο άνθρωπος μπορεί να είναι μόνον φορέας, αλλά όχι και ο ίδιος ο ηθοποιός. Μέσω της αγάπης, ο άνθρωπος γίνεται φορέας του Θείου μέσα του. Με αυτόν τον τρόπο, βλέπει το Θείο, τόσο στον εαυτό του όσο και στους άλλους. Τι κάνουν οι άνθρωποι; Όταν τους αγαπήσει κάποιος, θέλουν να τους θεωρεί ως θεούς, να μην αμφιβάλλουν καθόλου γι' αυτούς. Για να μην αμφιβάλλεις για κάποιον άνθρωπο, αυτός πρέπει να είναι τέλειος.

 

Τι είναι η τελειότητα; Ποιος είναι τέλειος άνθρωπος; Τέλειος άνθρωπος είναι αυτός ο οποίος φέρει την Θεία αγάπη μέσα του. Ό,τι αγγίξει αυτός, το κάνει έτσι όπως πρέπει. Αυτός δεν μιλάει πολύ, αλλά δουλεύει. Από αυτό που εκδηλώνει, εσείς βλέπετε την αγάπη του και την γνώση του. Για την αγάπη δεν πρέπει να λέγονται πολλά, επίσης και για την γνώση. Από αυτό το οποίο εκδηλώνει ο άνθρωπος, κρίνεται για την δική του αγάπη. Χωρίς γνώση, η αγάπη δεν εμφανίζεται. Όσο η αγάπη εμφανίζεται μέσα από έναν δεδομένο άνθρωπο, αυτός λάμπει. Όταν η αγάπη σταματήσει να ενεργεί μέσα του, αυτός γίνεται μαύρος, μαύρο κάρβουνο. Αυτή είναι η αιτία που ο άνθρωπος απογοητεύεται, θλίβεται και χάνει την έννοια της ζωής. Η συνειδητότητά του σκοτεινιάζει κι όλα μπροστά του μαυρίζουν. Εάν τον ρωτήσετε γιατί αγάπησε, κι αυτός δεν ξέρει. Τι αγάπησε σ' έναν άνθρωπο; Κι αυτό επίσης δεν το ξέρει. Σήμερα αγαπάς κάποιον, αύριο δεν τον αγαπάς. - Γιατί; - Υπήρχε κάτι σ' αυτόν τον άνθρωπο με τον οποίο ήπιες κι έφαγες. Όταν τελείωσε αυτό το πράγμα, έπαψες πια να τον αγαπάς. Αυτό δείχνει ότι στην ανθρώπινη αγάπη υπάρχει κάτι υλικό. Για να είναι η αγάπη του ανθρώπου καθαρή, ιδανική, αυτός πρέπει να είναι σαν παιδί. Ό,τι και να κάνει η αγάπη, όπως και να εκφράζεται, εσύ πρέπει να την πιστεύεις. Δεν θα ρωτάς γιατί και για ποιο λόγο κάνει το ένα ή το άλλο πράγμα. Μονάχα θα κοιτάς τι κάνει η αγάπη και θα μελετάς.

 

Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι αρχίζουν με την αγάπη, αλλά γρήγορα την χάνουν. Αρχίζουν να απαιτούν σεβασμό από τους γύρω τους κι έτσι χάνουν την αγάπη τους. Η αγάπη δεν πρέπει να αναζητιέται. Δεχθείτε έτσι όπως σας δίνεται. Όταν ο άνθρωπος χάσει την αγάπη του, αυτό δείχνει ότι είχε πάρει κάτι χωρίς την άδεια της. Στην αγάπη υπάρχουν ιερά πράγματα, που κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα πάρει χωρίς να του επιτραπεί. Να είστε ευγνώμονες γι' αυτό που δίνει η ίδια η αγάπη. Η αγάπη είναι ιδιαίτερο συναίσθημα, ιδιαίτερη κατάσταση στον άνθρωπο κατά την οποία ο Θεός, η θεότητα μέσα του, θέλει να του δείξει με ποιόν τρόπο να ζει σωστά. Δεν είναι ευχάριστο στον Θεό να κοιτάει πώς αμαρτάνουν και κάνουν εγκλήματα οι άνθρωποι. Για αυτό και τους στέλνει την αγάπη Του για να τους ανεβάσει, χωρίς να δίνει σημασία στις αμαρτίες τους. Λέει: "Θα σβήσω τις αμαρτίες σας και δεν θα τις θυμάμαι." Πράγματι, η αγάπη σβήνει τις αμαρτίες των ανθρώπων, δεν τις βλέπει. Επομένως, δεν μπορείτε να αγαπάτε έναν άνθρωπο αν δεν σταματήσετε να βλέπετε τις δικές του αμαρτίες. - Μπορούμε να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους το ίδιο; - Μπορείτε. Να αγαπάτε όλους τους ανθρώπους το ίδιο, αυτό σημαίνει να δώσετε σε κάθε άνθρωπο εκείνο που αυτός έχει ανάγκη. Εάν θα σας καταλάβει αυτός ή όχι, αυτό είναι άλλο θέμα. Εάν θα σας απαντήσει με το ίδιο συναίσθημα ή όχι, αυτό είναι άλλο θέμα. Όμως υπάρχει νόμος ο οποίος λέει: "Η αγάπη γεννάει αγάπη." Και πέτρα να αγαπήσετε, θα σας κατανοήσει. Δεν υπάρχει ον στον κόσμο το οποίο, όταν το αγαπήσετε, να μην καταλάβει την αγάπη. Η διαφορά θα είναι μόνο στο ότι κάθε ον εκδηλώνει την αγάπη του συμφωνά με τον βαθμό της ανάπτυξης του.

 

Κι έτσι, όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται, δέχονται την αγάπη, αλλά δεν μπορούν να την κρατήσουν μέσα τους για πολύ καιρό. Η αιτία για αυτό είναι ότι δεν έχουν πίστη. Ο άνθρωπος πρέπει να πιστεύει σ' αυτό το οποίο δεν ξέρει. Για παράδειγμα, δεν ξέρει τι θα του φέρει η αγάπη. - Θα αποκτήσει κάτι από την αγάπη; - Είτε αποκτήσει είτε όχι, εσύ πρέπει να πιστεύεις. Όταν πιστέψεις στην αγάπη και την δεχτείς μέσα σου, η ζωή σου θ' αποκτήσει νόημα. Τι περισσότερο απ' αυτό μπορείτε να επιθυμείτε; Αν μελετήσετε την αγάπη, θ' αρχίσετε από τις εκδηλώσεις της στα πιο κατώτερα όντα και θα πηγαίνετε σταδιακά στα πιο ανώτερα. Όταν παρατηρείτε πώς το φίδι τυλίγεται γύρω από το θύμα του, θα καταλάβετε ότι αυτό το κάνει από αγάπη. Αφού δεν μπορεί να αισθανθεί την αγάπη απέξω, καταπίνει το θύμα του, δηλαδή δέχεται την αγάπη εσωτερικά.

 

Όλοι οι άνθρωποι παραπονιούνται για τις αντιθέσεις στη ζωή. Γιατί έρχονται οι αντιθέσεις; - Γιατί οι άνθρωποι δεν κατανοούν την αγάπη. Αφήστε κάθε άνθρωπο να εκδηλωθεί ελεύθερα, όπως του υπαγορεύεται από μέσα του, και θα αποφύγετε το 50% από τις αντιθέσεις. Μην ασχολείστε μ' αυτό που κάνουν οι άνθρωποι. Ο καθένας να ενεργεί έτσι όπως καταλαβαίνει. -Μα σκοντάφτουμε σε αντιθέσεις. - Η αγάπη βγάζει όλες τις αντιθέσεις. Λέτε ότι αγαπάτε κάποιον, ενώ ταυτόχρονα βλέπετε τις αδυναμίες του. Αφού βλέπετε τις αδυναμίες του, δεν τον αγαπάτε. Εάν τον αγαπάτε, η αγάπη θα σβήσει τις αδυναμίες, δηλαδή αυτή θα τις πάρει πάνω της. Αυτή θεωρεί τον εαυτό της ένοχο για τα ανθρώπινα αμαρτήματα κι εγκλήματα. Ο άνθρωπος της αγάπης λέει: "Εάν εγώ ήμουν καλός, και οι άνθρωποι γύρω μου θα ήταν καλοί." Μπορεί η κακή μητέρα να γεννήσει καλό παιδί; Όταν αγαπάς κάποιον, είσαι εσύ η μητέρα του, εσύ τον έχεις γεννήσει πια. Κι αν αυτός δεν εκδηλώνεται όπως πρέπει, η αιτία βρίσκεται εντός σου. Όποιος συνειδητοποιεί ότι είναι η αιτία κάποιων λαθών στην ζωή του, αυτός είναι σε θέση να τα διορθώσει. Ο δημιουργός πάντα φροντίζει για αυτό το οποίο δημιούργησε. Όταν κάποιος άνθρωπος έχει δημιουργήσει κάτι, είτε σωστά είτε λάθος, είτε καλό είτε κακό, φροντίζει γι' αυτό. Έτσι, λοιπόν, να ξέρετε ότι το θέμα της αγάπης, που πρέπει να μελετήσετε, είναι βαθύ. Να αγαπάτε τον άνθρωπο και να μην μιλάτε για τις αδυναμίες του.

 

"Εάν μιλάω με ανθρώπινες και αγγελικές γλώσσες, κι αγάπη δεν έχω, τίποτε δεν είμαι." Η αγάπη είναι ανιδιοτελής. Αυτή δίνει και δεν ενδιαφέρεται πώς θα χρησιμοποιήσει ο καθένας αυτό που του δόθηκε. Κάποιος μιλάει για την αγάπη και ξυπνάει το αντίστοιχο συναίσθημα σε δεδομένο άνθρωπο. Αυτός αμέσως βγάζει από το ταμείο του 20.000 λέβα και τις δίνει στην διάθεση των φτωχών. Δεν τον ενδιαφέρει σε ποιους φτωχούς θα μοιραστούν, ή πώς θα γίνει το μοίρασμα. Αυτός εφαρμόζει τον Θείο νόμο, το νόμο της αγάπης. Ο Θεός φροντίζει ταυτόχρονα και για το φίδι και για το περιστέρι, και για τον λύκο και για το πρόβατο. Όταν εκδηλωθεί Αυτός μέσα σου, θα έχεις την ίδια διάθεση προς όλα τα όντα. Αυτό σημαίνει να τα αγαπάς όλα. Εάν σταματήσει η αγάπη μέσα σου, ταυτόχρονα μ' αυτό θα εκδηλωθεί και η διαφορά στη σχέση σου προς κάθε τι ζωντανό, το οποίο σε περιστοιχίζει. Όταν οι άνθρωποι λένε ότι πρέπει να αγαπάτε όλα τα όντα, αυτό δείχνει ότι η αγάπη έχει αρχίσει πια να εκδηλώνεται μέσα σας.

 

Όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να φιλοσοφούν, λένε ότι είναι αδύνατον ν' αγαπάς όλα τα όντα το ίδιο, όπως είναι και αδύνατον να αγαπάτε το ίδιο το γλυκό, το ώριμο μήλο κι αυτό το οποίο είναι ακόμα στυφό. Για τον αγράμματο άνθρωπο είναι έτσι, αλλά για τον Θεό, ο οποίος κοιτάζει διαφορετικά τα πράγματα, δεν είναι έτσι. Αυτός ξέρει ότι και το γλυκό μήλο κάποτε ήταν στυφό, αλλ' όμως, κάτω από την επίδραση του ηλιακού φωτός και της ζέστης, έγινε γλυκό. Η αγάπη έχει δώσει στο μήλο τις απαραίτητες συνθήκες για να ωριμάσει, να γίνει γλυκό. Αυτή ξέρει ότι από το στυφό μήλο θα βγει κάτι. - Πότε; - Όταν ζει στην αγάπη. Η εξωτερική μορφή μόνο δεν καθορίζει τα πράγματα. Σε κάθε μορφή υπάρχει κάτι κρυμμένο - κάποιο περιεχόμενο και κάποια έννοια, που καθορίζουν το μέλλον της. Κάθε σκουλήκι, κάθε μικρή μορφή έχει μεγάλο μέλλον. Το σκουλήκι σέρνεται, αγωνίζεται για να βγει απ' αυτήν την μορφή, να τραβήξει τον δρόμο. - Μα υπέφερε αυτό το σκουλήκι. - Καθόλου. Τα βάσανα κρύβουν μέσα τους κάποια αγαθά. - Γιατί ο Θεός στέλνει τα βάσανα; - Τα βάσανα δεν είναι από τον Θεό. Όταν οι άνθρωποι δεν κατανοούν τον Θείο νόμο, τον παραβιάζουν. Κάθε παραβίαση νόμου οδηγεί από μόνη του στον περιορισμό. Αυτός ο περιορισμός στους ανθρώπους, πράγματι, δημιουργεί βάσανα. Όταν εκτελούν τον Θείο νόμο, σταματούν και τα βάσανα.

 

Ο Θεός δεν βλέπει τις εξωτερικές μορφές. Εάν ένα ζώο εκδηλώνει αγάπη, αυτό βρίσκεται πιο ψηλά από τον άνθρωπο ο οποίος δεν εκδηλώνει αγάπη. Όταν σε κάποια κοινωνία μπει ένας άνθρωπος που έχει μέσα του αγάπη, μπορεί να επηρεάσει κάθε έναν που συμμετέχει σ' αυτήν την κοινωνία. Αισθάνονται τις δονήσεις της ψυχής του, κι αρχίζουν να εκδηλώνουν την δική τους αγάπη. Εάν αυτός ο άνθρωπος εγκαταλείψει την κοινωνία, αυτοί μένουν έτσι όπως ήταν αρχικά. Να γιατί όλος ο κόσμος ψάχνει για άνθρωπο που να εκδηλώνει την αγάπη κι όχι την γνώση. Η γνώση έρχεται εκ των υστέρων. Πρώτα είναι αναγκαία η αγάπη και μετά η γνώση. Η γνώση ωφελεί τον άνθρωπο μονάχα τόσο όσο έχει εισχωρήσει μέσα του η αγάπη. Καλό πράγμα είναι η γνώση, αλλά πρέπει να έρθει ως συνέπεια της αγάπης.

 

Τώρα, για να δοκιμάσετε μέχρι πού έχετε φτάσει στην αγάπη, κάντε ένα πείραμα, κάντε μια προσπάθεια να εκδηλώνετε την αγάπη σας συνειδητά κάθε μέρα. Κάθε προσπάθεια να διαρκεί 10-20 λεπτά. Φανταστείτε ότι είστε πλούσιος άνθρωπος, διαθέτετε εκατοντάδες χιλιάδες λέβα, σπίτια, χωράφια, αμπέλια. Νοερά, αρχίστε να μοιράζετε τα πάντα, όλο σας τον πλούτο στους φτωχούς και να μείνετε χωρίς τίποτε. Όμως να το ζήσετε τόσο ζωντανά, όπως γίνεται στην πραγματικότητα. Σ' αυτή την χρονική διάρκεια, να παρατηρείτε τι γίνεται μέσα σας. Εάν αρχίσετε ν' ανησυχείτε, να τρέμετε για τον εαυτό σας, να φοβάστε τι θα γίνει με σας, αυτό δείχνει ότι δεν έχετε αγάπη. Ετσι κι ο Θεός σας δοκιμάζει. Φανταστείτε ότι κάποιος από σας είναι παντρεμένος, αγαπάει την γυναίκα του. Οι φίλοι σας έρχονται στο σπίτι σας, μιλάνε με την γυναίκα σας. Εσείς αρχίζετε να φοβάστε τους φίλους σας, μήπως και χάσετε τον δικό σας πλούτο, την γυναίκα σας. Για να μην γίνει αυτό, σταδιακά κλείνετε την πόρτα του σπιτιού σας στους φίλους σας και τους συμπεριφέρεστε ψυχρά. Όμως ο Θεός σας δίνει την αποστολή να αγαπάτε την γυναίκα σας, αλλά να αγαπάτε και τους φίλους σας χωρίς να αμφιβάλλετε γι' αυτούς.

 

Αλλού πάλι η γυναίκα αγαπάει τον άνδρα της. Τώρα δίδεται αποστολή στην γυναίκα να αγαπάει τον φίλο του άνδρα της, χωρίς να προκαλέσει την παραμικρή αμφιβολία και στους δύο. Αυτή λέει: "Εγώ είμαι παντρεμένη, δεν μπορώ ν' αγαπάω άλλον άντρα." - Θα τον αγαπάς ως ψυχή, εσωτερικά κι όχι εξωτερικά όπως τον άνδρα σου. Όταν η γυναίκα ή ο άνδρας φοβούνται να δεχτούν στην καρδιά τους άλλον άνδρα ή άλλη γυναίκα, αυτό δείχνει ότι ακόμα δεν αγαπιούνται ακόμα όπως πρέπει. Πλούσιο είναι το τραπέζι της αγάπης. Καθένας μπορεί να καθίσει μπροστά του και να φαει κάτι.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι φοβούνται την Θεία αγάπη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να την εφαρμόσουν. Έχει ειπωθεί στις Γραφές: "Φιληθείτε με το ιερό φίλημα." Λέτε: Πώς μπορεί ο άνδρας να φιλήσει την γυναίκα ή η γυναίκα τον άνδρα; Τι θα πουν οι άνθρωποι όταν δουν ότι ο άνδρας και η γυναίκα φιλιούνται; Δηλαδή είναι φοβερό να δουν οι άνθρωποι ότι ο άνδρας και η γυναίκα φιλιούνται. Εάν δεν τους δουν, σ' αυτό δεν υπάρχει τίποτε φοβερό, τίποτε παράνομο. - Όχι, και κρυφά να γίνονται τα πράγματα, οι άνθρωποι τα βλέπουν όλα τα παράνομα. Το Θείο, όμως, δεν φαίνεται. Εάν, κρυφά ή φανερά, γίνει κάτι θείο, οι άνθρωποι δεν μπορούν να το δουν. Δεν υπάρχει πιο μεγάλο αγαθό για τον άνθρωπο απ' το να πάρει το Θείο φιλί. Συναντάτε έναν άνθρωπο ο οποίος πηγαίνει να κάνει κάποιο αδίκημα. Ο Θεός σας λέει: "Φίλησε αυτόν τον άνθρωπο!" Εάν ακούσετε τον Θεό και τον φιλήσετε, αυτός θα μαλακώσει και θα παραιτηθεί απ' την πρόθεση του να διαπράξει αδίκημα. Εάν τον φιλήσετε, μπορεί να δημιουργήσετε τέτοιο αποτέλεσμα, κι αυτό είναι εντάξει. Εάν το φιλί του άνδρα μπορεί να ανεβάσει την γυναίκα, τότε είναι εντάξει.

 

Σήμερα όλοι οι άνθρωποι μιλούν για την αγάπη, όμως την κατανοούν με τον δικό τους τρόπο. Όταν μια γυναίκα αγαπάει έναν άνδρα, τον θέλει να σκέφτεται μόνο γι' αυτήν και να μην κοιτάζει άλλη γυναίκα. Του λέει ότι η αγάπη περιλαμβάνει μόνο ένα ον. Όχι, η αγάπη περιλαμβάνει όλα τα όντα μέσα της. Όσον αφορά την ανθρώπινη αγάπη, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε γι' αυτήν. Υπάρχουν ωραία πράγματα στην ανθρώπινη αγάπη, όμως ταυτόχρονα σ' αυτήν υπάρχουν και πολλές παθολογικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, ποια αγάπη είναι αυτή η οποία εφαρμόζεται με την βία στους ανθρώπους; Κάποιος λέει: "Θέλω να με αγαπάς!" - Η αγάπη ούτε απαιτείται ούτε μπορεί να μοιράζεται. Η αγάπη δίνει ελευθερία στον άνθρωπο να εκδηλώνεται όπως αυτός το καταλαβαίνει. Όποιος μπερδεύεται στην ζωή του αγαπημένου του, δεν αγαπάει όπως πρέπει. Βρίσκεται στην κατάσταση του παιδιού που κάνει ζημιές. Από την φύση της, η αγάπη δεν κάνει ζημιές σε κανέναν.

 

Τι είναι η αγάπη; - Αυτό το οποίο όλοι οι άνθρωποι κάποια δεδομένη στιγμή κατανοούν από την αγάπη, γι' αυτούς αυτό είναι αγάπη. Ειδάλλως η αγάπη δεν μπορεί να καθοριστεί. Είναι διαφορετική για τους διάφορους ανθρώπους. Από μόνη της η αγάπη είναι αδιαίρετη. Εάν φτάσετε στην αγάπη, θα δώσετε ελευθερία και στον εαυτό σας και στους δίπλα σας. Όταν δείτε κάποιον άνθρωπο, θέλετε να τον στρέψετε προς τον Θεό, να τον ποτίσετε με αγάπη. Δεν ξέρετε πώς θα τον στρέψετε. Όμως ξέρετε ότι αυτός είναι σκληρός άνθρωπος και πρέπει να μαλακώσει. Πολύ εύκολα μπορεί να γίνει αυτό. - Πώς; - Εάν έχετε το αναγκαίο φως μέσα σας. Τα σκληρά σώματα μαλακώνουν ή λιώνουν, όταν ζεσταθούν. - Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι καλός. -Πώς θα τον κάνετε καλό; - Πάλι πρέπει να τον ζεστάνετε μέχρι κάποιον βαθμό. Αυτός ο άνθρωπος είναι σκληρός, δεν είναι καλός, γιατί η ζέστη της αγάπης δεν τον έχει ακουμπήσει ακόμα. Ο Θεός ψάχνει τρόπο για ν' ακουμπήσει τις ανθρώπινες ψυχές, για να δεχθούν την αγάπη εσωτερικά. Όλες οι ψυχές δεν μπορούν να δεχτούν την αγάπη με τον ίδιο τρόπο και ταυτόχρονα. -Όταν πάμε στον άλλον κόσμο, τότε θα ζήσουμε σύμφωνα με την αγάπη. - Όχι, εάν κι εσείς δεν μπορείτε να ζείτε σ' αυτόν τον κόσμο σύμφωνα με την αγάπη, ακόμα περισσότερο δεν μπορείτε να την εφαρμόσετε και στον άλλο κόσμο. Εάν σ' αυτόν τον κόσμο δεν αγαπάτε τον πλησίον σας όπως πρέπει, ακόμη περισσότερο δεν μπορείτε να τον αγαπάτε στον άλλο κόσμο. - Γιατί; Γιατί η αγάπη δεν διακόπτεται. Αυτή εκδηλώνεται στην γη, αλλά συνεχίζει και στον άλλο κόσμο. Εκεί θα δείτε όλες τις αντιθέσεις που είχατε στην γη, και θα καταλάβετε πού έχετε κάνει λάθος, γιατί κάποιον τον έχετε αγαπήσει περισσότερο και κάποιον άλλον λιγότερο. Αναφέρεται ότι ο Χριστός αγάπησε τον Ιωάννη περισσότερο από τους άλλους μαθητές. - Γιατί τον αγάπησε περισσότερο; - Γιατί η συνειδητότητά του ήταν πιο ξύπνια, πιο ανοιχτή. Αυτός καταλάβαινε κι εφάρμοζε περισσότερο. Επομένως, όσο πιο ανοιχτή είναι η συνειδητότητά του ανθρώπου, τόσο περισσότερο θα είναι αγαπητός. Όσο πιο κλειστή είναι η συνειδητότητά, τόσο λιγότερο θα είναι αγαπητός. Όσο νερό κι αν χύσετε πάνω σε μια πέτρα, αυτή δεν μπορεί να το απορροφήσει. Εάν χύσετε κάποιο μαυρόχωμα με νερό, αυτό θα το χρησιμοποιήσει επωφελώς.

 

Όταν δεν κατανοούν την αγάπη οι άνθρωποι ενοχλούνται, ερεθίζονται, ανησυχούν. Αυτό είναι η ζωή δίχως αγάπη. Στην αγάπη δεν υπάρχει ενόχληση, δεν υπάρχει ανησυχία, δεν υπάρχει θυμός. Κάποιος παρακαλεί να είναι αγαπητός στους ανθρώπους, να πηγαίνουν καλά οι δουλειές του. - Για να βοηθήσετε κάποιον, πρώτα πρέπει να αγαπάτε και να βοηθάτε τον εαυτό σας. Δηλαδή το αγαθό το οποίο θέλετε για κάποιον άνθρωπο, θα περάσει μέσα από σας, θα το δοκιμάσετε πρώτος εσείς. Εσείς πρώτος ξέρετε τι δίνετε σ' αυτόν τον άνθρωπο.

 

Σε ένα Ευαγγελικό σχολείο, ένας από τους καθηγητές αγάπησε μια καθηγήτρια, όμως δεν αποφάσιζε να της μιλήσει για τον εαυτό του. Γι' αυτόν τον σκοπό, της έστειλε έναν από τους μαθητές του για να της μιλήσει γι' αυτόν, για τα συναισθήματα του προς αυτήν, για τον χαρακτήρα του, κ.ο.κ. Ο μαθητής πήγε στην καθηγήτρια κι άρχισε να της μιλάει για τον δάσκαλο, για την ευγένεια του, για τον καλό του χαρακτήρα. Αφού πήγε κάμποσες φορές στην καθηγήτρια με σκοπό να εκτελέσει σωστά την αποστολή του, τελικά αυτή του είπε: "Γιατί μου μιλάς τόσο για τον καθηγητή; Γιατί δεν λες κάτι και για τον εαυτό σου;" Στο τέλος η καθηγήτρια παντρεύτηκε τον μαθητή κι όχι τον καθηγητή. Αυτός προσευχόταν για τον καθηγητή και για την καθηγήτρια, για να αποκτήσουν κάποιο αγαθό, χωρίς να υποθέτει ότι αυτό το αγαθό θα περάσει πρώτα απ' αυτόν. Η αγάπη δεν υπομένει κανέναν πάντρεμα. Όταν δοκιμάσεις να είσαι κουμπάρος κάποιου, θα πέσεις εσύ σ' αυτήν την παγίδα. Όταν γίνεται λόγος για την αγάπη, πρέπει να σιωπάτε. Μελετήστε την αγάπη σας, μελετήστε την αγάπη των άλλων ανθρώπων, χωρίς να λέτε τίποτε γι' αυτήν. Όταν αγαπάτε κάποιον, πρέπει να ξέρετε ξεκάθαρα τι αγαπάτε σ' αυτόν. Κάποιοι άνθρωποι αγαπιούνται με τα χρόνια χωρίς να ξέρουν τι είναι αυτό το οποίο αγαπούν ο ένας στον άλλον.

 

Λέτε ότι ο άνθρωπος πρέπει ν' αγαπάει τον Θεό. - Εάν δεν αγαπάτε τον αδελφό σας, τον οποίο βλέπετε, πώς θα αγαπήσετε τον Θεό τον οποίο δεν βλέπετε; Εάν ξέρετε πώς να αγαπάτε τον θεό, όλες σας οι δουλειές θα πηγαίνουν καλά. Τότε εύκολα θα ανοίξει το ταμείο και του πιο μεγάλου τσιγκούνη. Εάν δεν αγαπάτε τον θεό, το ταμείο και του πιο γενναιόδωρου ανθρώπου θα κλείσει μπροστά σας. Όταν ζουν στην αγάπη, άνθρωποι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία: τα αγαθά του ενός μεταφέρονται στα αγαθά του άλλου. Όταν ο άνθρωπος κλείσει τους κρουνούς του για να μην περάσει το δικό του αγαθό στο δοχείο του γείτονα, δεν έχει κατανοήσει την θεία αγάπη, αλλά, ακόμα περισσότερο, δεν την εφαρμόζει. Μην εμφανίζετε την ανεκδήλωτη αγάπη. Αυτό σημαίνει: εάν ο θεός δεν είναι μέσα σας, μην προσπαθείτε να αγαπάτε. - Γιατί; - Γιατί θα απογοητευτείτε απ' την αγάπη σας. Όταν απογοητευτείτε απ' την αγάπη σας, αυτό δείχνει ότι η αγάπη σας είναι ανθρώπινη. Να αγαπάτε όταν ο Θεός είναι μέσα σας. Τότε, και τον μεγαλύτερο αμαρτωλό να αγαπάτε, αυτός θα αλλάξει, νέος άνθρωπος θα γίνει - όχι ξαφνικά, αλλά σταδιακά. Η φυσική, ανθρώπινη αγάπη είναι σωστή όταν συνοδεύεται από την θεία. Εάν δεν συνοδεύεται από την Θεία αγάπη, δεν είναι σωστή. Η Θεία αγάπη βρίσκεται πίσω από την ελευθερία. Εάν έρθει η αγάπη μέσα σου, θα τους αγαπήσεις όλους. Δεν θα σκέφτεσαι ότι έχεις άντρα, γυναίκα, παιδιά. Θα είσαι ελεύθερος να εκδηλώσεις την αγάπη έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται. Ο Θεός είναι αγάπη. Δηλαδή, θ' αφήσεις τον Θεό μέσα σου να εκδηλωθεί όπως Αυτός ξέρει. - Είναι δυνατόν αυτό; - Είναι δυνατόν. Για να εξετάσετε τα λόγια μου, μελετήστε και εφαρμόστε την Θεία αγάπη. Εάν δεν είστε ελεύθεροι από όλα τα αρνητικά πράγματα μέσα σας, από τις αμφιβολίες, από την απιστία, την κακία και δεν μπείτε στον κόσμο τον αγγέλων, ποτέ δεν θα εκδηλώσετε την μεγάλη αγάπη. Ποτέ δεν θα ανανεωθείτε. Μόνο η Θεία αγάπη είναι σε θέση να ανανεώσει και ν' αναστήσει τον άνθρωπο.

 

Κι έτσι, όποιος θέλει να ανανεωθεί, πρέπει να αγαπάει. Πρέπει να αγαπάει όλες τις αντιθέσεις, για να τις σύρει στα πόδια της αγάπης. Εάν φθάσουν στην αγάπη, αμέσως θα υποχωρήσουν. Μέσα στην αγάπη, και το μίσος και το ψέμα και η απιστία, όλα συμφιλιώνουν. Εκεί και ο άγγελος και ο διάβολος ζουν μαζί. Τότε ο διάβολος λέει: "Γιατί ήμουν τόσο χαζός που ζούσα έτσι;" Όταν βγει από το πεδίο της αγάπης, αυτός πάλι θα ζει σαν διάβολος. Όποιος θέλει να κρατήσει την αγάπη μέσα του, αυτός πρέπει να ζει σύμφωνα με τον νόμο της ελευθερίας. Μην ανακατεύεστε με τις δουλειές του ανθρώπων. Μην παντρεύεστε με την δική τους αγάπη. Να τους αφήσετε όλους να εκδηλώνονται ελεύθερα. Όλοι οι άνθρωποι αγαπούν τον ίδιο Θεό, επειδή ο Θεός είναι ένας. Όμως, στον κόσμο υπάρχουν δύο είδη αγάπης: Η αγάπη του ανεκδήλωτου Θεού, που δημιούργησε τον κόσμο, και η αγάπη του εκδηλωμένου Θεού, η οποία εκφράζεται μέσω των ανθρώπων - μέσω του λογικού λόγου, της λογικής ομιλίας. Έτσι, λοιπόν, η αγάπη πρέπει να μελετάται από δύο πλευρές: Από την πλευρά του εκδηλωμένου Θεού, του Χριστού, κι από την πλευρά του ανεκδήλωτου Θεού, του Θεού Πατέρα. Εσείς πρέπει να οικοδομήσετε σχέσεις μεταξύ των δύο ειδών αγάπης. Κι η αγάπη που έχουν οι άνθρωποι και τα ζώα, είναι αγάπη του ανεκδήλωτου Θεού. Για να καταλάβετε την αγάπη του εκδηλωμένου Θεού, απαιτούνται από εσάς αντιλήψεις εντελώς διαφορετικές απ' αυτές που έχετε. Η εκδηλωμένη αγάπη έχει δύο τρόπους να δοθεί: Εσωτερικό και εξωτερικό. Όταν την μελετάτε, αυτή θα σας δείξει τους τρόπους για να εκδηλώσετε την αγάπη σας προς κάθε άνθρωπο μεμονωμένα, όσο και προς κάθε ζωντανή ύπαρξη.

 

"Εάν μιλάω με ανθρώπινες και αγγελικές γλώσσες, κι αγάπη δεν έχω, τίποτε δεν είμαι." Για να εισέλθετε στην εσωτερική έννοια της αγάπης, κάθε μέρα να την σκέφτεστε για πέντε λεπτά. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα, να είστε εντελώς ελεύθεροι και να σκέφτεστε κάτι το ανεπίτρεπτο. Να σκέφτεστε αυτό που κι εσείς οι ίδιοι δεν ξέρετε. Έχει ειπωθεί στις Γραφές: "Ό,τι το ένα χέρι δίνει, το άλλο δεν πρέπει το να ξέρει." Πρέπει να αποκτήσετε εκείνη την ελευθερία η οποία θα σας βγάλει από την εσωτερική δουλεία. Γι' αυτό, επί πέντε λεπτά την ημέρα να σκέπτεστε το ανεπίτρεπτο. Ποια είναι η αγάπη του σύγχρονου νέου; - Όταν αγαπάει κάποιον, αρχίζει να αφαιρείται διασκεδάζοντας. - Όχι, όταν αγαπάτε κάποιον, πρέπει να μάθετε να δουλεύετε περισσότερο απ' όσο προηγουμένως. Η αφηρημάδα δεν είναι σημάδι της αγάπης. Αν κάποιος χάνεται μέσα στην αγάπη, αυτό δείχνει ότι είναι άνθρωπος εκμεταλλευτής, που θέλει να τα κρατήσει όλα για τον εαυτό του. Το μοναδικό πράγμα που δεν περιορίζεται, είναι η αγάπη. Εάν αγαπάς, θα κάνεις αυτό που σου υπαγορεύει η αγάπη. Αυτή λέει: "Εσύ αγαπάς κάποιον, άρα θα τον βοηθήσεις." Ό,τι πει, πρέπει να το εκτελέσεις. Μία φορά μόνο ν' αρνηθείς να εκτελέσεις αυτό που λέει η αγάπη, κι αυτή θα σε εγκαταλείψει και θα περιμένεις πολύ καιρό μέχρι να σ' επισκεφτεί ξανά αυτό το αγαθό. Όταν η αγάπη δεν εφαρμόζεται, εγκαταλείπει τον άνθρωπο. Ό,τι και να σας πει ο Θεός να κάνετε, να το εκτελέσετε χωρίς αμφιβολία και δισταγμό. Επομένως, για να κατανοήσετε όλα όσα σας λέει ο Θεός, να σκέπτεστε κάθε μέρα, για πέντε λεπτά, αυτό που είναι ανεπίτρεπτο. Μόνοι σας θα δώσετε απάντηση στο ερώτημα τι είναι ανεπίτρεπτο. Να σκέπτεστε αυτά τα λόγια και να εφαρμόζετε την αγάπη στην ζωή σας.

 

"Αν μιλώ τις ανθρώπινες και αγγελικές γλώσσες και αγάπη δεν έχω, τίποτε δεν είμαι." Λέω: Αν αγαπάμε με ανθρώπινες και αγγελικές καρδιές, τι θα είμαστε; Δηλαδή, δεν είναι αρκετό να μιλά μόνον ο άνθρωπος για αγάπη, αλλά πρέπει να αγαπά το ίδιο και τον αμαρτωλό, και τον συνηθισμένο άνθρωπο, και τον άγιο, και τον άγγελο. Η αγάπη είναι μία, και σ' αυτήν δεν υπάρχουν καθόλου δισταγμοί. Ο στίχος γίνεται συνέπεια. Όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να κάνουν διάκριση στην αγάπη τους, και τον έναν τον αγαπούν περισσότερο ενώ τους άλλους λιγότερο, αυτό οφείλεται στις δικές τους περιορισμένες αντιλήψεις. Σ' αυτήν την αγάπη δεν υπάρχει πρόοδος, δεν υπάρχει καθόλου άνοδος.

 

"Αν μιλώ με ανθρώπινες και αγγελικές γλώσσες αλλά αγάπη δεν έχω, τίποτε δεν είμαι."

 

7. Καθολική ομιλία, που έγινε στις 28 Αυγούστου 1936, στις 5 π.μ., Σόφια - Ίζγκρεβ.

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване