Jump to content

1945_01_01 900 Σκύψεις Του Διδασκόλου Πύταρ Ντύνωφ


Ani
 Share

Recommended Posts

900 Σκύψεις Του Διδασκόλου Πύταρ Ντύνωφ

 

1. Η ατραπός αναχωρήσεως, προκειμένου να εγκαταλείψουν τα ανθρώπινα όντα τις αντιφάσεις, δεν θα βρεθεί παρά μονάχα την στιγμή κατά την οποία θα πάρουν την απόφαση να δημιουργήσουν μια συνομοσπονδία όλων των λαών ολόκληρης της Γης και ν’ ανοίξουν όλα τα σύνορα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιλυθούν ως έναν βαθμό τα κοινωνικά προβλήματα. Αυτό είναι το πρώτο σημείο ρυθμίσεως της γήινης ζωής.

 

2. Όταν αφυπνισθεί μέσα σ’ όλους τους ανθρώπους η συναίσθηση πως όλοι είναι πλησίον, πως όλοι είναι ενωμένοι εν Θεώ, κι όταν ο καθένας θα είναι έτοιμος να εργαστεί για τον άλλον, τότε θα υπάρξει μια αδελφότητα, τότε θα είστε ευτυχείς. Το ανθρώπινο ον οφείλει να εργάζεται για το Παν με αγάπη, σαν το χέρι που εργάζεται για το σώμα κι όχι για τον εαυτό του. Όταν θα έχετε αρχίσει να εργάζεστε για τον Θεό, θ’ αφήσετε κατά μέρος όλες τις παγκόσμιες και γήινες υποθέσεις και θα εργάζεστε ήρεμα, με αγάπη και ζήλο.

 

3. Ο κόσμος έχει ανάγκη ανθρώπινων όντων που να είναι έτοιμα να θυσιαστούν. Θυσιάστε τις προσωπικές σας ηδονές και τον ελεύθερο χρόνο σας για να αποκτήσετε τα έξοχα αγαθά της ζωής. Θυσιάστε την προσωπική σας ζωή στο όνομα της ζωής της ανθρωπότητας. Ο κόσμος έχει ανάγκη πραγματικών εργατών που εργάζονται ανιδιοτελώς και λόγω αγάπης, και δεν του χρειάζονται άνθρωποι σαν και σας που κομπάζετε γιατί κάνατε κάτι.

 

4. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες που έχετε, είναι οι πέτρες απ’ τις οποίες θα φτιάξετε τα σκαλοπάτια για να ανυψωθείτε. Αν οι άγιοι δεν είχαν βάσανα, δεν θα είχαν φθάσει ποτέ σ’ αυτή την πληρότητα που διαθέτουν.

 

5. Θα έπρεπε να λένε οι άνθρωποι, όταν σας συναντούν: «Ιδού ένας άνθρωπος που εκπληρώνει το θέλημα του Θεού.» Δεν υπάρχει μεγαλύτερο εγκώμιο απ’ αυτό.

 

6. Όταν δεν είστε έτοιμοι για μιαν αλήθεια, μην πιέζεστε για να σας την πουν, γιατί η ψυχή σας θα ταραχθεί περισσότερο αν την ακούσει. Για παράδειγμα, συχνά επιθυμείτε να είστε κάτοχοι της Θείας Αγάπης και αναζητάτε αυτή την Αγάπη. Έχει καλώς, αλλά, εάν δεν έχετε εφαρμόσει την ανθρώπινη αγάπη που απαιτεί τις λιγότερες προσπάθειες και δαπάνες, πώς θα εφαρμόσετε την Θεία Αγάπη που απαιτεί μεγάλες προσπάθειες και μεγάλες δαπάνες;

 

7. Το φωτισμένο πνεύμα και η γενναιόδωρη καρδιά αποτελούν τον πλούτο κάθε ανθρώπινου όντος. Αν δεν έχετε πνεύμα φωτισμένο ή καρδιά γενναιόδωρη, όντως δεν θα είστε παρά ένας παραφορτωμένος γάιδαρος.

 

8. Φίλος είναι μονάχα αυτός που είναι έτοιμος να θυσιαστεί για την ανύψωσή μας. Η νέα Διδασκαλία απαιτεί μιαν εκούσια θυσία κι όχι θυσία που γίνεται αναγκαστικά ή δια της βίας. Η εθελοντική θυσία, η θυσία λόγω αγάπης, είναι αυτή που μας φέρνει το καινούργιο.

 

9. Αυτό που καθορίζει ολόκληρη την ζωή σου, είναι αυτό στο οποίο πιστεύεις πιστά κι αυτό που νοιώθεις στα τρίσβαθα της ψυχής σου.

 

10. Η αγάπη δίνει ό,τι υπόσχεται. Δεν αναβάλλει την πραγματοποίηση. Απ’ την στιγμή που υπόσχεται κάτι, το δίνει αυτοστιγμεί. Αν καλέσεις έναν ταξιδιώτη να περάσει την νύχτα στο σπίτι σου, αυτό είναι αγάπη· αν του δόσεις να φαει, τούτο γίνεται γιατί τον αγαπάς. Η καλή υποδοχή προέρχεται από τον Ήλιο, ενώ η τροφή προέρχεται από την Γη.

 

11. Ρωτάτε τι πρέπει να κάνετε για να σας αγαπούν οι άνθρωποι. Κάντε ό,τι κάνει κι ο Ήλιος. Δώστε.

 

12. Να είστε βέβαιοι, τίποτε δεν θα σας συμβεί, εκτός απ’ αυτό που είναι προκαθορισμένο. Το κάρμα σας έχει διεγερθεί, είναι ήδη ώριμο και πρέπει να το εξοφλήσετε. Η πραγματοποίηση της εξόφλησης δεν μπορεί να αναβληθεί για τα μέλλον. Αν αναβληθεί, θα έχετε κάνει ένα λανθασμένο βήμα.

 

13. Ούτε η θέση ούτε το αξίωμα είναι αυτά που δημιουργούν τον άνθρωπο. Όποιος είναι ηλίθιος, θα είναι πάντοτε ηλίθιος, όπου κι αν τεθεί.

 

14. Αυτό που είναι κακό, είναι η επιθυμία μου να λάβω όταν πρέπει να δώσω. Αν πρέπει να δώσω κάτι, πρέπει να το δώσω δίχως καμία υστεροβουλία. Κι αφού δώσω, οπωσδήποτε θα μου έλθει κάτι που θα μπορούσα να το πάρω. Αυτό είναι νόμος.

 

15. Το σημαντικό για την σημερινή εποχή είναι η αφύπνιση της ανθρώπινης συνειδητότητας. Κάποτε, το ανθρώπινο ον είχε ζήσει εν Θεώ, ήταν μια περίοδος για την οποία δεν γνωρίζουμε τίποτε. Έπειτα εξήλθε απ’ Αυτόν ως αναστεναγμός, ξύπνησε κι άρχισε να ζει ατομικά και να εξελίσσεται. Γνωρίζουμε την ύπαρξη του ανθρώπινου όντος αποκλειστικά απ’ την στιγμή που εξήλθε από τους κόλπους της έξοχης μητέρας του για να εισέλθει στον κόσμο των αλλαγών, στον κόσμο των πολλαπλών αντιφάσεων, πρέπει δε να χαίρεστε γι’ αυτές, μιας και αποτελούν το σημάδι μιας ζωής εντός της επικράτειας του Θείου. Οι αντιφάσεις είναι μια δυνατότητα για να έχουμε αποκτήματα.

 

16. Το φυσικό σώμα μας δίνει το ακατέργαστο υλικό και μας χρησιμεύει ως σκαλωσιά για να οικοδομήσουμε το πνευματικό σώμα που θα χρησιμοποιήσουμε για να υλοποιηθούμε και να αποϋλοποιηθούμε όταν θα έχουμε εισέλθει στον πνευματικό κόσμο. Αν η ψυχή δεν κατορθώσει να εδραιώσει το πνευματικό της σώμα όσο ευρίσκεται εντός του φυσικού σώματος, μετά τον θάνατο του φυσικού σώματος θα παραμείνει φτωχή σαν ορφανό, δίχως να μπορεί να εκδηλωθεί, γιατί δεν θα μπορεί να αντλήσει δυνάμεις από πουθενά.

 

17. Η μορφή των ανθρώπινων όντων της εποχής μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά «πράνα σε κίνηση». Όταν η πράνα δεν κατανέμεται τακτικά και κατά τρόπο ίσο μέσα στο ανθρώπινο σώμα, τότε εμφανίζονται οι ασθένειες. Όταν η πράνα δεν κατανέμεται τακτικά και κατά ίσο τρόπο μέσα στα συναισθήματα, τότε γεννιέται η δυσαρέσκεια. Όταν η πράνα δεν κατανέμεται τακτικά και κατά ίσο τρόπο μέσα στις σκέψεις, τότε γεννιέται το παράλογο.

 

18. Μέσα στον κόσμο υπάρχει μια νοήμων ύλη που διεισδύει σ’ όλα τα κύτταρα ολόκληρου του σώματαος, περί της οποίας δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Γύρω από αυτή την νοήμονα ύλη υπάρχει μια νοήμων δύναμη που την περιβάλλει. Και οι δύο αγκαλιάζουν όλα τα κύτταρα και διεισδύουν μέσα στα μικρότερα σωματίδια του οργανισμού μας.

 

19. Η ζώσα ενέργεια που πρέπει να αναζωογονήσει τον οργανισμό σας, προέρχεται από την σπονδυλική στήλη. Ο μυελός της σπονδυλικής στήλης έχει την ικανότητα να απορροφά την πράνα του αέρα για να την μεταδώσει στον οργανισμό. Αν υπάρξει κάποιο εμπόδιο στην παρεγκεφαλίδα, η πράνα δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της προς τον εγκέφαλο, κι απ’ αυτό θα προκύψει μια καχεξία σ’ όλο τον οργανισμό.

 

20.Το ανθρώπινο ον δεν υπήρξε ζώο, μονάχα ως πνεύμα διέσχισε τις φάσεις του φυτού και του ζώου, αλλά η προέλευσή του είναι Θεία. Το ανθρώπινο ον πέρασε μέσα από τις κατώτερες μορφές, αλλά δεν σταμάτησε στο επίπεδο καμιάς απ’ αυτές και συνέχισε την εξέλιξή του. Συνεχίζει ως τις μέρες μας να δημιουργεί μορφές.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...